Δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών από την +πλεύση στα Ψαρά

 

Δωρεάν Ιατρικές Υπηρεσίες, σταθμός ηλεκτρικών ποδηλάτων, εκπαιδευτικός εξοπλισμός και δράσεις ενημέρωσης από τη +πλεύση στα Ψαρά

Η φθινοπωρινή αποστολή της +πλεύσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Ψαρά, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου 2023. Η πολυμελής αποστολή ήταν κατά κύριο λόγο στελεχωμένη με εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές και εξειδικευμένο προσωπικό παραϊατρικών υπηρεσιών, με σκοπό να προσφέρουν στους κατοίκους του νησιού δωρεάν υψηλού επιπέδου ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, πλαισιωμένες από την έμπειρη νοσηλευτική ομάδα. Έγιναν επίσης λήψεις και αναλύσεις δειγμάτων αίματος και τεστ ΠΑΠ, καθώς και μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ενώ με το φορητό ακτινογραφικό μηχάνημα της ομάδας υπήρξε η δυνατότητα λήψης ακτινογραφιών. Συνολικά εξετάστηκαν 91 κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν 230 εξετάσεις 15 διαφορετικών ειδικοτήτων.

O ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και οι ιατρικές υπηρεσίες υγείας ήταν προσφορά από φορείς όπως ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, BIOTRANS, GE Healthcare, Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, Στάμου Ακουστικά Βαρηκοΐας, Βαϊράμογλου Α.Β.Ε.Ε. και Diaplue.

Στην αποστολή, συμμετείχε επίσης και η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.), και οι εθελοντές της παρείχαν κτηνιατρική περίθαλψη στα οικόσιτα και αδέσποτα ζώα. Επίσης, υπήρξε συνεργασία με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας για την δημιουργία και ενίσχυση της τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Μεταξύ των υποστηρικτικών δράσεων που ανακοινώθηκαν ήταν και η προσφορά στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών σταθμού ηλεκτρικών ποδηλάτων, που αναμένεται να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με αυτή την πρωτοβουλία υποστηρίζεται η ευαισθητοποίηση σε μια πιο βιώσιμη καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για τους κατοίκους κάθε ηλικίας. Για τα παιδιά του νησιού είχε σχεδιαστεί το εργαστήρι ρομποτικής και πειραμάτων «Μικροί Επιστήμονες», σε συνεργασία με την Educaid, αλλά και το εργαστήρι ασφαλούς αγγίγματος “Να σε κάνω μια αγκαλιά”. Για τους ενήλικες πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό διαδραστικό εργαστήρι με τίτλο «Μαθαίνοντας να φροντίζουμε τον εαυτό μας, του προσφέρουμε εμείς την αγάπη που του αξίζει! Ένα εργαστήρι αυτοφροντίδας!» από ψυχολόγο της ομάδας και με την υποστήριξη του Pharmacy295. Ακόμα, οι κάτοικοι μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ενημερωτική ομιλία για την «σημασία των προληπτικών εξετάσεων», αλλά και ενημέρωση για το «δημογραφικό και την υποστήριξη της υπογεννητικότητας» από την HOPEGENESIS.

Η αποστολή της +πλεύσης παρέδωσε επίσης ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμαστο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ψαρών, δωρεά της Pharmaservice, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να γίνει πιο αποτελεσματική η καθημερινή λειτουργία του.

Ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος παρέδωσε στον πρόεδρο της +πλεύσης Δημήτρη Δαρδαμάνη αναμνηστική τιμητική πλακέτα, την ψαριανή σημαία και το επετειακό μετάλλιο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση των Ψαρών, ευχαριστώντας θερμά για τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στους κατοίκους αλλά και τις δωρεές που έγιναν σε φορείς του νησιού.

                                         

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.